nemojte i vi zaboraviti

8. kol 2010.

Odgovori na pitanja Koliko?, Kako? i Gdje?...

U ovome postu nastavljamo s novim načinom, tzv. 3 posta u jednome.
Kroz ovaj post doznat ćete 3 odgovora na pitanja o pustinjama. Pustinje su suhe, na njima u godinu dana padne manje od nekoliko centimetara kiše. Nama je najpoznatija pustinja Sahara, o kojoj ćete u ovome postu doznati neke zanimljive činjenice, te i o karakteristikama svih drugih.

Koliko kiše podnosi pustinja?
Pustinje su područja u kojima na godinu padne manje od 10 centimetara kiše.
To znači: ako bismo stavili lonac na otvoreno, hvatali svu kišnicu jedne godine u njega i pobrinuli se da ništa ne ispari, tada bi na kraju godine voda u loncu bila visoka deset centimetara. Kod nešto većih količina oborina pustinja bi ustupila mjesto stepskom krajoliku, a uz još više kiše rasle bi šume.

Kako nastaju pustinje?
Današnje pustinje nastale su klimatskim promjenama. Ako mnogo godina izostane kiša, samo malo biljaka može se zadržati, a tlo ostaje nezaštićeno.
Vjetar odnosi plodnigornji sloj tla, a pljuskovi isperu ostatak. Većina pustinja sastoji se od isušena tla i površina prekrivenih ostacima kamenja između kojih opet tu i tamo uspijevaju pustinjske biljke.
Prave pješčane pustinje su rijetkost. Klimatske promjene mogu "opustošiti" plodne dijelove Zemlje, a pustinje mogu procvjetati. Sahara je npr. u svojim sjevernim područjima duž obala Sredozemlja još prije dvije tisuće godina bila plodno poljoprivredno zemljište.
Danas ondje stalno vlada anticiklona: mnogo sunca i jedva nešto kiše.

Gdje se nalazi najveća pustinja?
Sahara je najveća pustinja na svijetu.
Prostire se na 9 milijuna četvornih kilometara, prekriva trećinu afričkoga kontinenta pa je velika gotovo kao Europa. Četiri petine ovih neizmjernih prostranstava sastoji se od stjenovite ili kamenjem prekrivene visoravni koja je prekinuta ili obrubljena golim planinskim masivima. Tipična pješčana pustinja prekriva samo petinu Sahare i nije jedinstveno područje. Pješčane su pustinje poput zakrpa na sagu raspoređene po Sahari. Uz brda, stjenovite i pješčane pustinje, u Sahari ima i slanih pustinja. Tu su se nekoć prostirala jezera i mora koja su davno ishlapjela, a za njima je ostala samo sol.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 komentari

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2011 PREDIVNI SVIJET ∙ Designed by BlogThietKe
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0